Taken en bevoegdheden
De taken en bevoegdheden van de gemeentelijke Ombudscommissie zijn vastgelegd in de Algemene Wet Bestuursrecht (zie art 9:17 e.v. https://wetten.overheid.nl/BWBR0005537/2015-04-01) De gemeentelijke verordening is terug te vinden op https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/%27s-Hertogenbosch/CVDR629896/CVDR629896_1.html
De Ombudscommissie probeert in de uitoefening van haar taken zoveel mogelijk een goede verstandhouding tussen burger en overheid te bewerkstelligen en/of te behouden. Ook wil de commissie een betere gemeentelijke dienstverlening tot stand te brengen, waar burgers tevreden over zijn. De taken en bevoegdheden van de Ombudscommissie kunnen als volgt worden samengevat:
-
Klachtbehandeling
-
Gesprek met bestuursorgaan
-
Bemiddeling
De eenvoudigste vorm is dat de Ombudscommissie bij de gemeente informeert naar de stand van zaken, zodat de burger tevreden gesteld kan worden e verder onderzoek achterwege kan blijven. Een tweede manier is dat de gemeente uitgenodigd wordt met de klager in contact te treden om (het probleem achter) de klacht op te lossen. Het hang van het resultaat af of verder onderzoek van de Ombudscommissie gewenst is. De derde vorm is dat de Ombudscommissie zelf voorstellen doet aan partijen om tot een vergelijk te komen en de klacht, maar vooral het probleem achter de klacht op te lossen. In dat kader kan de Ombudscommissie ook doorverwijzen naar een externe mediator.
-
Onderzoek melding Klokkenluidersregeling
-
Interventies
-
Toelichting en informatie
-
Onderzoeksbevoegdheden
-
Onderzoek op eigen initiatief